PostgresSQL ve MsSql DB yönetim sistemi -1

0
85
SQL

Veritabanı yönetim sistemlerinde işlem yapabilmek için yardımcı programlara ihtiyaç duyarız. Bu programlara genelde IDE programlar olarak adlandırılırlar. IDE burada veri tabanı yönetim sistemine erişmek ve işlem yapmak için ihtiyaç duyulan araçlara verilen yaygın isimdir. Bu araçlar bağımsız çalışabilen araçlar olabilirler. Bazı IDE’ler sadece birden fazla veritabanı yönetim sistemine bağlanabilmeyi desteklesede bir kısmı da sadece bir veri tabanı yönetim sistemine özel geliştirmiş olabilir. Bir veri tabanı yönetim sistemi IDE üzerinden erişilebildiğin gibi komut satırından da erişilip yönetilebilir. IDE’leri veritabanı yöneticisi olacağımız durumlarda, görsel arayüzü güçlü ve bazı işlemleri daha kolay yapmamızı sağlaması için tercih ederiz. Ben burada en azıdan şu dönemde iki adet VTYS üzerinde duruyor ve örnek veriyor olacağım. Bunlar MSSQL diğer ise PostgresSQL ‘dir.

Veri tabanı yönetim sistemine bağlanmak için kullanılan IDE veritabanı ile aynı yerde yüklü olabilir. IDE veri tabanı yönetim sisteminin yüklü olduğu yerin dışında bir yerde de yüklü olabilir. Bunun amacı veri tabanı yönetim sistemine dışarıdan bağlanılabilmesi içindir. Microsoft MSSQL Server sistemlere bağlanmak için kullanılan IDE adı Microsoft SQL Server Managemen Studio ‘dur. Diğer bir yaygın kısa kullanım ismi ise (SSMS)’dir. IDE’nin ismi son Microsoft kararlarıyla Azure dünyasınan bir takım isim grubu oluşturabilmek için değiştirilmiştir. İsmi Azure Data Studio dönüştürülmüştür. Gelecekte hiç süptesiz SSMS olarak yaygıb kullanılan ismi. Herkes tarafından kullanım ile Azure Data Studio’ya dönüşecektir. Aşağdan MSSQL ‘in idesini yönetim konsolunu indirebilirsiniz, server kurulumunu sonra yapacağız:

https://learn.microsoft.com/en-us/sql/ssms/download-sql-server-management-studio-ssms?view=sql-server-ver16 (06.11.2023)

Burada PostgresSQL için ise IDE olarak DBeaver ‘ı kullanıyor olacağım. Amaç kullanım pratiği hakkında fikir sağlamak, IDE’lerin amaçlarının daha iyi anlaşılabilmesi için başka bir örnek oluşturmaktır.  Burada değinmeyecek olsak bile bugün yaygın kullanılan diğer bir IDE ise Datagrip’dir.

İlk olarak PostgresSQL kurumları ile başlayalım. PostgresSQL opensource bir veritabanıdır, ücretli bir versiyonu olsa da opensource versiyonunda kaynak koduna kadar her şey paylaşılır. Ücretli versiyonu Enterprise DB olarak da geçer, aşağıdaki web sitesi üzerinden PostgreSQL’in ücretsiz versiyonunu EDB’nin sitesinden indirip kurabiliriz.

https://www.enterprisedb.com/downloads/postgres-postgresql-downloads (06.11.2023)

PostgreSQL ‘in min sistem kaynağı ihtiyacı çok minumum düzeylerdedir aşağıdaki gibidir:

  • 1 GHz processor
  • 2 GB of RAM
  • 512 MB of HDD

Kurulum için gerekli kullanıcı yetkisi seviytesi:

Kurulumları kurulum yapılacak sistem üzerinde genelleme yapmak gerekirse admin yetkisine bir kullanıcı ile yapmalısınız. Şirket bilgisayarlarında BT departmanı tarafından yetkileriniz kısıtlanmış olabileceği için kurulumu yapamayabilirsiniz.

Windows özelindeki gereksinimler:

Kuruluma başlamadan önce windows işletim sisteminin bütün updatelerinin tamamlanmış olmasını tavsiye ediyorum.

Kuruluma başlayalım:

1. PostgreSQL kurulum dosyalarını indirdiğinizde sizi bir hoşgeldin sayfası ile karşılayacaktır.

    2. Kurulum dizinin seçerek ileri (Next) devam edilir. Özel bir sebebiniz yoksa bu dizinin değiştirilmesini tavsiye etmiyoruz.

    3. Özel olarak kaldırmak istediğiniz kompanentler yok ise aşağıda kurulum aşağıda yüklenecek olan kompanentler ile devam edecektir.

    • PostgreSQL Server: PostgreSQL database sunucusunun kurulumu için.
    • pgAdmin 4 : Erişilebilir PostgreSQL dili versiyonu 13.0 ve sonrası.
    • Stack Builder stack builder’i hiç kullanmadım, merak edenler için: Using Stack Builder.
    • Command Line Tools PostgreSQL aşağıdak bazılarının paylaşıldığı gibi komut satırı yardıcı araçlarını kullanabilmek için gereklidir: psqlpg_isreadypgbenchclusterdbcreatedbdropdbcreateuserdropuserpg_basebackuppg_dumppg_dumpallpg_restorereindexdbvacuumdb, ve vacuumlo. bu tam anlamıyla komut dizini yardımcı araçları veren bir liste değildir.

    4. PostgreSQL Veritabanı Yönetim Sistemi içindeki veritabanı dosyalarının saklanacağı yeri seçiyoruz.

    5. Burada kim nereye nasıl erişir, authentication ve authorization konularuna değinmeyeceğim. Fakat MSSQL’de de bunun gibi parola ve erişim yönetimi için benzer şeyler var. Kulak dolgunluğu açısından Windows authentication ve Local authentication var. PostgreSQL’de benzeri (postgress kullanıcsı) parolasının local authentication için belirlenmesi gerekiyor. Parolayı belirleyerek devam edelim.

    6. Port numarasını belirleyelim. Her uygulamanın bir ip üzerinde çalıştığı sadece kendisinin çalışması için ve başkalarının, uygulamaya aynı ip üzerinden başka uygulamara erişebilmesini sağlayan port numaları vardır. Burada PostgreSQL’in kullandığı standart port numarasını görüyoruz. Bu şekilde bırakarak devam edelim.

    7. Lokalizasyon ayarlarını defaul bırakarak devam ediyorum. Localizasyon programlama da ve bir çok yerde geçen bir konudur. Burada da bölge dil ayarları olarak düşünebilirsiniz. Bazı lokalizasyon ayarları bazı bölge ve dilleri desteklemez.

    8. Kurulum ve yapılandırma özeti:

    9. Kurulum tamamlanıyor.

    Kurulum tamamlandı. Bir sonraki yazılarda PostgreSQL’e bağlanacak MSSQL kurulumlarını yapacağız. Burada takip edebilirsiniz

    https://banasorun.net/category/devops/sql/

    MSSQL

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz