Bu Datadog nedir?
Basitçe söylemek gerekirse Datadog bir firma ismidir. Uygulama Monitoring konusunda çalışır.
Bu firma, buluta ölçekli uygulamalar, sunucu, veri tabanı, çeşitli uygulama araçları ve servislerini bulut(SaaS) tabanlı olarak izleme ve takip etmeye (monitoring) yarayan bir veri analiz platformudur. Bir sunucuya Datadog server kurulumu gerekmez
Datadog gösterge servisleri, alarmları ve veri görselleştirme araçlarının tamamının altyapısının buluta çalıştığı bir izleme servisidir. Yani bu platformu kullanmak için önce sunucusunu herhangi bir yere kurmanıza gerek yoktur, online bir servistir. Sadece metrikleri(matric) ve izleri (traces) toplayıp onları Datadog’un Saas ‘ında saklamanız ve ardından bunlardan üretilen alarm ve gösterge panellerini izlemeniz kullanmanız yeterlidir.
Cloud 100’de yer alan bu ticari işletme 2016 ‘da Kuzey Amerika’da Deloitte ‘e göre en hızlı büyüyen 500 şirketinden biri olmayı başarmıştır.
Son olarak Datadog 2010 yılında Oliver Pomel ve Alexis Le-Quoc tarafından kurulmuştur.
Neden Datadog
Bunu çok basit bir şekilde söylemek gerekirse, şöyle düşünelim; Bir ihtiyaç için bir platformunuz var, peki platformunuzun neye ihtiyacı var? Örneğin uygulamanızda bazı gözlemlenebilir olma (performans, aktif kullanıcı, belki işletim sistemi ile ilgili disk, CPU, Ram) ve bazı fonksiyonların da kesin olarak çalıştığını bilmek istiyorsunuz. Muhtemel size şu anda bazı araçlar zaten bunu sağlıyor olmalıdır, değil mi? Yani Datadog’da sizin ve kullanıcı olarak benim ihtiyacım olan platformun fonksiyonel olduğunu gözlemleme imanı vermektedir.
Sadece fonksiyonel olduğumuzun gözlemlene bilirliği değil, bunun kullanımının da kolaylığını sunmaktadır.
Ve eğer bir şey Datadog platformunun sağladığı fonksiyonelliği bir şekilde kopyalayıp aynısını yapmak istediğinde, bu gerçekten çok zordur. Bu basitçe anlatmak gerekirse aslında tüm bu nedenlerden Datadog diyebiliriz.
Fonksiyonlar
Datadog ajanı yüklenir yüklenmez Disk, CPU, Ram, Network gibi basit metrikleri hemen izlemeye başlar. Ancak yüklü uygulamalarınızdan haberdar olmaz sizin kullandığınız Apachi, Ngnix, Tamcat, JBoss, WebLogic, WebSphere, MySQL, Postgress gibi milyon uygulama ile çalışıyor olabilirsiniz. Datadog bunlar ile entegre olarak onların metriklerini ve servislerini izlemeye başlar, fonksiyonelliği böyle özetleyebiliriz.
Agent: Sistem metriklerini toplar, kullandığımız esas uygulamamız ile entegre olmak, uygulamaların gönderdikleri metriklere standart bir arayüz sağlar. Ajan yüklenir yüklenmez Disk, CPU, Ram, Network gibi basit metrikleri hemen izlemeye başlar. Apachi, Ngnix, Tamcat, JBoss, WebLogic, WebSphere, MySQL, Postgress)
Integration: Datadog kullandığımız neredeyse her türlü servisten veriyi çekmek için önceden tanımlı entegrasyonlara sahiptir.
Events: Önemli fonksiyonelliklerinden biridir, Datadog entegrasyonu sayesinde, gerektiğinde filtreleyebileceğimiz ve arayabileceğimiz birleştirilmiş bir olay akışı oluşturur.
Dashboard: Datadog birçok farklı metrik kombinasyonu ile arayüz üretmemizi sağlar. Metrikleri daha kullanışlı olması için farklı kombinleyip biçimlerini değiştirebiliriz.
Alerting: Datadog, uyarı oluşturmak için kullanıcılarını memnun eden akış işleme yeteneklerine sahiptir ve bunları entegre olduğu pagerduty ve slack platformarında göndererek servis edebilir.
Burada toplama sistemini tanımladım, metrikleri çekmek için kullanılan (Cloud-Watch, Airbrake, Cloudtrail, Chef, Pagerduty, Jenkins, Etc ) Influxdb and Grafana
Burada bir toplama sistemi, bulut izlemeden metrikleri çekmek için özel kod, çeşitli kaynaklardan (hava freni, bulut izi, şef, çağrı cihazı görevi, Jenkins, vb.) influxdb ve grafana olaylarını çekmek veya almak için özel kod tanımladım.
Fonsiyonellik à Ihtiyaç à Kolay Kullanım à Kopyalaması Zor
Burada toplama sistemini tanımladım. Yani metrikleri çekmek için kullanılan Cloud-Watch ve çeşiktli kaynaklardan (Airbrake, Cloudtrail, Chef, Pagerduty, Jenkins, Etc ) Influxdb and Grafana eventleri çekmek yada gönderilmek üzere çalışır.
Aşağıda, Datadog Mimarisine yüksek seviyeli bakışı görebilirsiniz.

Datadog Backend
Bu SaaS platformun arka planında bilinen, ve bilinmeyen D3, Apache, Cassandra, Kafka, PostgreSQL gibi birçok açık ve kapalı kaynaklı teknoloji kullanılıyor.
Datadog Agent
Eski ajan Python ile geliştirilmiştir, burada bildiğim kadarıyla 6.5 ‘e kadar versiyonlara kadar bu kullanılmaya devam etti fakat yeni ajan 7.x üzerinde GO dilinden faydalanıldı. Ajan Windows, Linux ve Mac ‘e yüklenebilir.
Entegrasyon
600’den fazla marka ile entegrasyona sahip.

İlerleyen bölümlerde Datadog’un aşağıdaki özelliklerine değineceğiz.
- Real-Time Interactive Dashboard
- Unified log Management
- Next-Generation APM (Application Performance Monitoring)
- Network Performance Monitoring
- Simplified Synthetic Monitoring
- Real User Monitoring
- Actionable Alerting
Nasıl başlayabiliriz?
14 günlük deneme süresine ile Datadoghq web sitesinden başlayarak kullanmaya başlayabilirsiniz.