Günümüzde hepimiz altyapı yatırımı yaparken performans, kapasite ve backup sistemlerini düşünerek hyperconverd sistemlere yönelmekteyiz. Planlamamızı da genelde 5 yıllık büyümeyi göz önüne alarak yapıyoruz. Bazen bu öngörülerde başarısız olabiliriz. Bugün Hyperconved teknolojilere yöneldiğimizde Simplivity çözümünün depolama alanındaki tekilleştirme ve sıkıştırma başarısını hepimiz çok iyi biliyoruz. Planlama yaparken yoğun olarak depolama alanına yoğunlaştığımızdan compute tarafındaki ihtiyacı doğru hesaplamamış olabiliriz yada şirketin gelecekteki ihtiyaçlarını disk tarafı hali hazırda karşılarken compute tarafta planlananın ustünde bir büyüme gerçekleşebilir. Zaman için de bizlere daha fazla CPU RAM ihtiyacımız olabilir. Bu ihtiyacı karşılamak için de ek bütçeye sahip olmayabiliriz. Bu durumda elimizde bulunan sunucularınız var ise onlardaki cpu ve memory kaynaklarını var olan hyperconved sistemimize dahil edebilirsiniz. Burada, disk olarak Hpe Simplivity’nin teknolojilerini kullanarak Compute tarafta elimizdeki kaynakları nasıl buraya dahil edeceğimizden bahsedeceğim.
Güçlü performans kapasitesi ile bildiği üzere Hpe Simplivity nodeları kendi arasında storage bağlantısı olarak 10GB bir bağlantı kullanmaktadır.
Açıkçası bende elinizdeki sunucularınızda compute node olarak eklerken 10 GB bir ağ bağlantı kartınız varsa kullanmanızı öneririm. Tabi şart değil. Aşağıdaki çizimde görselleştirmeye çalıştığım gibi;

HPE SimpliVity Compute Node Gereksinimleri aşağıdaki gibidir özetleyebilirim.
Veri Depolama Ünitesi paylaşımı için en az 1G ya da 10G network kartı olmalı ve yapılandırılabilir.
Compute Node sunucusu aynı ya da farklı bir cluster altında olabilmektedir.
SimpliVity Federasyonundaki datastore paylaşımı için, Standalone Esxi Host Advanced Settings üzerindeki değerleri aşağıdaki resime göre güncelleyip, sunucu restart edilmelidir.
Şimdi Node ekleme kısmına geçelim;
Vcenter’a ekleyeceğimiz node’u varolan yada yeni bir clustera ekleyerek başlayabiliriz. Node lar arasındaki donanımlar muhtemelen farklı olacağından başka bir clustera eklemenizi öneririm.

Cluster oluşturma adımlarını burada paylaşmayacağım bu adımları geçtikten sonra, oluşturduğımız cluster ‘a compute node ‘umuz add host seçeneği ile ekliyorum.

Bu adımları hızlıca geçip önemli olan noktaya yani compute nodemuzun storage network bağlantısına gelelim. Benim nodemda 10 GB bağlantım mevcut. Sizde kendi tarafınızda bu pencelere için aşağıdaki yolu izleyebilirsiniz.
Vcenterda compute node üzerinde Configure > Networking > Virtual Switch

Yeni bir Switch oluşturuyoruz ve MTU değerini 9000 olarak belirtiyoruz.
“Her data-link katman protokolünün kendi frame formatları vardır. Veri alanlarının maksimum boyutu tanımlanan formattaki alanlardan biridir.Fiziksel bir ağın çerçevesindeki veri bölümünde taşıyabileceği en fazla veri miktarına MTU (Maksimum İletim Birimi) denir.”

Uplink portumuzu belirtiyorum.

Bu kernelda kullanabileceğimiz servisleri belirtiyoruz.

Son olarak Federasyonda bulunan diğer Svt portlarımızdan uygun Ip leri belirterek bu adımları sonlandırıyoruz.

Bu adımlardan sonra OmniCube üzerinde bilgisini gireceğimiz Simplivity Datastorenin server name bilgisini alıyoruz.

Compute Node arayüzünden Esxi Shell servislerini aktif ediyorum. CLI ile bağlanıp vi /etc/hosts komutu ile host file ‘a erişim sağlıyorum
Compute node kısmında simplivity svt-storage ıpsını omni.cube.io olarak kaydediyoruz.

Simplivity üzerinde bulunan DataStore alanımızın paylaşımı olarak Vcenter üzerinde ilgili datastore gelerek sağ tık All Hpe Simplivity Actions > Manage Standart ESX ile Compute node olarak görünecektir.


İlgili izini verdikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.