Acronis Disaster Recovery servisinin çalışabilmesi için bu servisin kullanım haklarının sizin hesabınız üzerinde tanımlanmış olması gerekir. Bu tanımlamayı Talent yöneticiniz yapmaktadır. Eğer MSP servis üzerinde bir hesap değilseniz zaten hali hazırda lisans ile birlikte Cyber Disaster Recovery keylerini aktfi ettiğinizde kullanabilir durumda olacaksınız.
Hızla Cyber Disaster Recovery Cloud VPN appliance kuruluna geçelim. Cyber Cloud Yönetim konsoluna girdikten sonra Disaster Recovery Menüsüne ileriiyoruz.

Bu menü üzerinden sağ köşede bulanan VPN appliance’ımızı indirebileceğimiz bir menü gelecektir. Buradan show properties diyerek ilerleyebiliriz.

Açılan pencerenden “download VPN appliance” diyerek devam ediyoruz. Ihtiyacımız olan VM tepmlate’i indirmeliyiz.

VPN appliance’ı Hyper-v ve VMware versiyonlarından birini seçerek indirebilirsiniz.

VMware versiyonunu indirdim ve dağıtımı tamamladım. Katılımsız bir şekilde appliance kurulumu tamamlanıyor.

VMware üerine ova dosyasının dağıtımı tamamlandıktan sonra acronis cloud portala kaydedeceğiz.

Burada unutlmaması gereken bir şey mevcut, özellikle VPN appliance’ın network bağlantısında bulunan Virtual Switch’in üzerinde promiscuous mode izin verilmelidir.
VM Appliance’ı vmware üzerine dağıttıktan sonra otomatik olarak kurulacaktır. Konsol olarak kurulumunu yaptıktan sonra k.adı admin, parola: admin ile giriş yapabiliriz.

Eth0 üzerinde DHCP’den aldığı ip adresini manuel olarak düzenleyip ortamımıza göre belirleyerek devam ediyoruz.

Ben aşağıdaki gibi kendi yerel ağ yapılandırmamda uygun iki adet ip adersini belirledim. Sizde kendi ağınızıa göre bunu tamamlayarak VM cihazın ip yapılandırmasını tamamlayabilirsiniz.

Enter ile yapılandırmayı kaydedip cihazı register etme işlemlerine geçebilirsiniz.

Sırada cihazın Acronis Cyber Disaster Recovery Cloud portalına kaydedilmesi gerekiyor. Bunun için register ile ilerliyoruz.

Burada cihazı kayıt edeceğimiz Acronis Cyber Disaster Recovery Cloud hesap bilgilerini yazmamız gerekiyor. Bilgileri doğru şekilde girdiğimizde hızlıca cloud portalda VM cihazımız görünecektir.

VPN VM appliance’ın Acronis Cyber Disaster Recovery Cloud ile tünel kurabilesi için site-to-site connection ‘ın aktif edilmesi gerekir.

Bulutta çalışacak VM’lerin yerel ağlarınızdan hangilerine erişeceğini bildirimini yapacağız bunun için yine VM appliance’ı indirdiğimiz alanda Local Routing menüsüne ilerliyoruz.

Bu, VPN cihazı ve yerel router aracılığıyla bulut ağlarında iletişim kurabilen yerel ağlarınızın bir listesidir. Burada DR tarafında sunucunuz çalıştığında yerelde erişmesi gereken tüm IP adresleri belirtiniz. Bazı ağlara erişimi kısıtlamak istiyorsanız, varsayılan aralıkları daraltın veya kaldırın. VPN cihazı ayarlarında belirtilen ağlar etkilenmeyecektir.
Aşağıdaki gibi benim yerel ağ’ımda iki adet ağ ile iletişim halinde olmak istiyorum. Bunun için yapılandırmamı buna göre düzenledim.

Site-to-Site ‘ı aktif ettiğinizde ağ seviyesinde bir erişim problemi yoksa bulut ile iletişim kuracaktır.

Sıra geldi bulut tarafındağı test ağ yapılandırmasının yapılmasına, bulutta çalışacak cihazlarınızın test için hangi network subnet’de çalıştığını tamınlamamız gerekir.
Bunun için VPN Gateway tarafındaki ağ tanımlarını da yapmalıyız. Böylelikle cihazlar DR tarafında gönderildiğinde sizin belirttiğiniz test ağ bloğunda çalılabilirler. Add network diyerek ilerliyorum.

Örneği uyguladığım local networkümde olmayan 192.168.0.0/24 ip bloğuna göre sunucu vlan’ımı bulut tarafında da tanımlıyorum. Böylelikle test failover gerçekleştirmek için ayrı bir ağ adresi ve maskesiyle bir ağ kurmuş oludum. Bulut sunucuları, bulut production ortam ile aynı IP adreslerine sahip olacağından test için böyle bir tanımlamaya ihtiyacım vardı.

Şuan Bulut tarafında test network tanımlarımda tamamlanmış oldu.

Bu yazımızı burada sonlandırıyorum. Daha fazlası için Acronis – Banasorun.net ziyaret edebilirsiniz ve sorularınız ve önerileriniz için yorum kısmını kullanabilirsiniz.
Acronis’in disaster recovery çözümleri için: Acronis Disaster Recovery Solutions